‘Ik en de anderen’


Deze pagina richten we met name op familie, vrienden, kennissen en bekenden van de patiënten. Hierin zult u herkenbare artikelen vinden vanuit de praktijk voor uzelf, maar vooral ook voor uw omgeving.

Schroom dus niet deze pagina ook te laten lezen door uw huisgenoten, familieleden, vrienden, kennissen of andere bekenden. Nieuwe invalshoeken en andere gezichtspunten kunnen soms een beter zicht op uw persoonlijke situatie geven. Meer helderheid en begrip voor u en uw omgeving, dat is het doel van deze rubriek.


Talenten en kwaliteiten

Een grote valkuil in de hulpverlening is het denken in termen van ziek zijn en beperkingen. We spreken vaak over patiënten, die een ‘ernstige’ diagnose hebben, ‘zware’ medicatie gebruiken en een lange behandeling krijgen. Gelukkig is er de laatste jaren ook steeds meer oog voor herstel en de ‘gezonde’ aspecten bij de hulpvragende medemens. Iedereen heeft talenten en kwaliteiten, uiteraard ook mensen met psychiatrische problematiek. Hoe u deze kunt ontdekken en ontwikkelen, is elders in deze nieuwsbrief te lezen. Lees hieronder enkele inspirerende praktijksituaties:


Wat gaat er wél goed?
Martijn (49 jaar) is bekend met depressieve gevoelens en psychotische gedachten. Hij is ooit anderhalf jaar werkloos geweest. Het heeft zeker even geduurd, maar tegenwoordig gaan de gesprekken vooral over de positieve wendingen die hij zijn leven heeft gegeven. Zoals het betaalde werk dat hij heeft opgepakt bij een middelgroot ICT-bedrijf. Of het opnieuw contact hebben met een vriend, die nogal geïsoleerd leeft. Martijn heeft weer de ruimte in zijn hoofd (en hart) om iets voor een ander te kunnen betekenen: “Deze vriend heeft niemand. Ik heb hem onlangs voor zijn verjaardag een dvd thuis laten bezorgen. Dat deed hem goed. En mij ook.”

Regelmatig gaat Martijn naar de kerk, waar hij nieuwe contacten hoopt te leggen. Daarnaast heeft hij zijn profiel laten aanmaken op een ontmoetings- en contactensite. Zijn doel: mensen leren kennen en wie weet ligt een leuke relatie in het verschiet? Martijn heeft zijn blik meer gericht op de mogelijkheden in zijn leven en minder op de onmogelijkheden. Dat heeft ook te maken met het aanwenden van een talent!

De spil van het gezin
Janani (74 jaar) is moeder en curator van Soraya, een patiënte die al lang in zorg is bij Parnassia. Als moeder en grootmoeder heeft ze van nature talent om dienstbaar te zijn. Bijna iedere dag zorgt ze voor haar drie volwassen dochters en kleinkinderen. Op het fornuis staat vaak iets lekkers te pruttelen en verse koffie staat altijd klaar. Daarnaast is ze een meester op organisatorisch vlak. Ze draait haar hand niet om voor het invullen van ‘lastige’ papieren en regelt de financiën tot in de puntjes.

Inmiddels verblijft vader in een verpleeghuis. Er moet veel extra gedaan worden. En wie is de spil van al dit regelwerk? De dochters roepen in koor: “Mam, je bent niet alleen de liefste moeder, maar ook de beste organisator, curator en mantelzorger die we kennen!” 

Geen opmerkingen: