Atelier De Kunstvlieg
Kunstzinnige dagbesteding

Atelier De Kunstvlieg in Den Haag biedt kunstzinnige dagbesteding aan mensen met onder meer een psychische beperking. Deelnemers kunnen hun dag een zinvolle invulling geven, door uiteenlopende kunstzinnige activiteiten uit te oefenen. Dit gebeurt individueel of in groepsverband onder deskundige begeleiding van pedagogisch en artistiek opgeleide medewerkers. Deze begeleiding gaat uit van de individuele mogelijkheden van de deelnemers.

Atelier De Kunstvlieg is te vinden aan de Piet Heinstraat 102 en is geopend van maandag tot en met vrijdag. Hier kan de deelnemer schilderen, tekenen, beeldhouwen, textiel, glas of hout bewerken of aan de slag met keramiek. Frans Vierling is kunstschilder, autodidact en heeft De Kunstvlieg opgericht in 2006. Een vriend begroette hem vroeger met ‘Hè, kunstvlieg’ en aan die groet dankt het atelier nu zijn naam. De algemene en artistieke leiding is in Frans’ handen. Naast hem werken 5 enthousiaste beroepskrachten, 8 vrijwilligers en 3 stagiaires, allen met zeer uiteenlopende achtergronden.


Het atelier maakt een kleurrijke en toch rustige, overzichtelijke indruk. Er hangt een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Veel van het werk dat de deelnemers hebben gemaakt is te zien aan de muur. Er is een grote variatie in kleur, materiaal en onderwerpkeuze. “De Kunstvlieg is een laagdrempelig atelier waar je niet per se iets hoeft te kunnen, maar wel heel veel kunt leren. Als je wilt kun je je technische vaardigheden vergroten en als je lekker op jezelf bezig wilt zijn kan dat ook. Ook het aantal dagdelen mag je zelf bepalen. Minimaal één dagdeel per week en maximaal acht”, vertelt Frans. “Elke dag verzorgen we een lunch in het atelier. Een kunsthistorica komt iedere week iets vertellen over kunstgeschiedenis en ze neemt de deelnemers ook mee naar een museum om hen diverse werken te laten zien. Dat wordt door de deelnemers erg op prijs gesteld”, gaat Frans verder.

“Mensen kunnen hier altijd binnenwandelen”, vervolgt Frans. “Soms zijn er ook bezoekers die geïnteresseerd zijn om zelf binnen De Kunstvlieg actief te worden. Zij kunnen dan een dagje ‘proefdraaien’ om te zien of deze vorm van kunstzinnige dagbesteding iets voor hen is. Het atelier wordt bekostigd uit de Persoons Gebonden Budgetten (PGB’s) van de deelnemers. De ogen van Frans twinkelen wanneer hij vertelt over de vooruitgang en ontwikkelingen bij de deelnemers, zowel in emotioneel opzicht als in kunstzinnigheid. 

Veiling 20 oktober tijdens puremarkt.nl
“Een maal per jaar wordt er een veiling gehouden, waarvan de totale opbrengst via een bepaalde verdeelsleutel bij de deelnemers terecht komt. Als de deelnemer de opbrengst van z’n eigen werk geheel zelf wilt houden, dan kan dat. Maar dan is een eigen verkoopkanaal noodzakelijk”, legt Frans uit. Dit jaar hebben we op 20 oktober een veiling tijdens de ‘Pure Marktdagen’ bij ons in de straat in Den Haag. Dit is een mooie gelegenheid om eens te kijken en te genieten van al het moois en creatiefs dat de deelnemers bij De Kunstvlieg hebben gemaakt. Kom gerust langs en wie weet brengt het je op creatieve en kunstzinnige ideeën”, oppert Frans.

 
Meer weten?
Wilt u meer weten over atelier De Kunstvlieg? Kijk op www.atelierdekunstvlieg.nl of neem contact op via dekunstvlieg@gmail.com. Wilt u meer weten over de Pure Marktdagen? Kijk dan op www.puremarkt.nl.   

Geen opmerkingen: