Ertussenuit met…

Voor veel mensen met een GGZ achtergrond zijn vakanties onbetaalbaar. En wanneer de vakantie toch kan worden betaald, dan kunnen sommige mensen misschien niet zonder (enige) begeleiding op reis vanwege hun psychische gesteldheid.

We belichten hier twee verschillende reisaanbieders, die beiden een gevarieerd aanbod aan begeleide vakanties aanbieden. Lees ook meer over ‘een dagje erop’ uit en de Ooievaarspas waarmee u met mooie kortingsprijzen leuke dingen kunt doen om te ontspannen.

LibraSol

Een leuke reisaanbieder van begeleide vakanties is LibraSol. De psychische gesteldheid van de deelnemende reizigers kan variëren van lichte klachten tot complexe problematiek waarbij meer ondersteuning nodig is. De dagelijkse behandeling loopt niet door tijdens een LibraSolvakantie. Wel biedt het begeleidende team, bestaande uit psychiatrisch verpleegkundigen, de noodzakelijke ondersteuning. Enkele kernwaarden van LibraSol zijn: integratie, participatie, respect, eigen verantwoordelijkheid, ondersteuning, sociaal contact, vrijheid en welzijn.

Een ervaring rijker

Nederland, Friesland “Ik heb het erg naar m'n zin gehad en leuke contacten gemaakt. Volgend jaar ga ik zeker weer een reis boeken.”

Turkije, Bodrum “Ik ben blij dat ik met jullie ben meegegaan. Ik vond het heel spannend nieuwe dingen van mezelf te ontdekken.”

Kijk voor uitgebreide informatie op de website www.librasol.nl.

Reiscoach

Een andere manier van reizen voor mensen met een GGZ achtergrond is met Reiscoach. Henk de Reus legt zich volledig toe op zijn vrijwilligerswerk als reiscoach. “Onze cliëntvakanties zijn zestig procent goedkoper dan die van de reguliere reisaanbieders.”

Dit kan ondermeer gerealiseerd worden doordat Reiscoach werkt met vrijwilligers. De vakantiegangers kunnen de reis meestal uit hun persoonsgebonden budget (pgb) betalen en eventueel in meerdere termijnen voldoen.

De vakanties van Reiscoach zien er als volgt uit: vakantiegangers worden begeleid door een ervaringsdeskundige vrijwilliger (een reiscoach), die de vakantiegangers kent. Meerdere van deze groepen reizen tegelijkertijd naar dezelfde vakantiebestemming waar een professionele achterwacht van hulpverleners aanwezig is op wie de reiscoaches en vakantiegangers gedurende de vakantie een beroep kunnen doen. Als toekomstige vrijwilliger benader je Reiscoach met een vakantieplan voor een groep patiënten die jij kent. De groepsleden overleggen onderling waar en wanneer ze op vakantie willen. Naar aanleiding van het vakantieplan doet Reiscoach vervolgens een passend voorstel. Dankzij de sponsoren kunnen vrijwilligers gratis meereizen. De vrijwilligers worden wel gescreend, moeten ervaringsdeskundig zijn en de patiënten kennen. De patiënten die meereizen moeten aan de GGZ verbonden zijn.

Mail voor meer informatie of aanmeldingen naar: reiscoachggz@hotmail.com

Ooievaarspas

Naar een concert, theater of baantjes trekken in het zwembad? Iedereen wil wel eens lekker ontspannen. Maar wat als u niet zoveel te besteden heeft? Met een beperkt inkomen vallen de leuke extra’s vaak als eerste af. Jammer, want dat hoeft helemaal niet! U kunt namelijk op stap met de Ooievaarspas. Met deze pas krijgt u korting op allerlei leuke activiteiten, zoals cursussen, sport en culturele uitjes. In de Ooievaarsgids staat precies waar u met de Ooievaarspas korting krijgt en hoeveel. U kunt de pas voor het hele gezin aanvragen. Zo heeft iedereen voordeel van de Ooievaarspas!

Wilt u ook een Ooievaarspas? Kijk voor meer informatie op www.ooievaarspas.nl. U kunt op www.denhaagopmaat.nl/ooievaarspas kijken of u in aanmerking komt voor de pas. U kunt daar meteen uw aanvraag indienen.

1 opmerking:

PGB zei

Vakantie voor mensen met een beperking is niet een vanzelfsprekend iets, echter is er vanuit PGB tegenwoordig veel meer mogelijk voor deze mensen.