Uit het isolement!Berend van Manen zat in een isolement. Dit had hij zelf niet goed in de gaten, maar zijn behandelaar gelukkig wel. Zijn behandelaar heeft hem dan ook aangeraden om de cursus ‘Omgaan met sociale relaties’ van Parnassia te volgen.


Het leven van Berend
Berend is een man van 56 jaar. In zijn studententijd kreeg hij een psychose en kon daarom zijn opleiding niet afmaken. Er volgde een opname van een jaar in een psychiatrisch centrum. Na deze opname heeft Berend via de avondschool alsnog zijn diploma behaald. Na zijn studie ging Berend werken bij de Gemeentelijke Dienst Arbeidsvoorziening. Zijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit administratief werk. Zijn volgende baan was in de bibliotheek van het stadhuis in Den Haag. Hierna heeft hij nog een jaartje op de postkamer van de Nederlandse Blindenbibliotheek gewerkt waar hij onverhoopt werd ontslagen wegens omstandigheden. Berend probeerde daarna aan de slag te komen, onder andere via advertenties in kranten. Maar dat is hem niet gelukt.

In 2006 zette Berend de stap naar vrijwilligerswerk bij REAKT, waar hij op dit moment nog steeds vrijwilliger is. Op de Platinaweg in Den Haag werkt hij twee dagdelen op de kaarsenmakerij en één dagdeel op de afdeling productie. Daarnaast is hij ook nog vrijwilliger in een bejaardentehuis. Berend volgt momenteel een computercursus en hij heeft zelfs een computer thuis waar hij op probeert te werken. Zijn hobby’s zijn: luisteren naar muziek, televisie kijken, fietsen, wandelen en lezen.


Vriendschappen en relaties
Voordat Berend met de cursus ‘Omgaan met sociale relaties’ begon, heeft hij een LAT-relatie gehad met een vrouw van ongeveer dezelfde leeftijd. Deze relatie heeft drie jaar geduurd. Berend heeft de relatie verbroken omdat hij niet meer uit de relatie haalde wat hij ervan verwachtte. Verder heeft Berend lang contact gehad met een schoolvriend die hij kende vanaf zijn zesde jaar. Tot zijn achttiende hebben ze contact gehad en sindsdien zijn ze elkaar uit het oog verloren. Een andere vriendschap ontstond tijdens een opname. Met deze vriend heeft hij dertien jaar contact gehad. Deze vriend heeft in 1987 een zelfmoordpoging gedaan en toen heeft Berend de vriendschap losgelaten. Sindsdien heeft Berend eigenlijk geen echte vriendschap meer met iemand gehad.


Cursus ‘Omgaan met sociale relaties’ biedt handvatten
In de cursus ‘Omgaan met sociale relaties’, die Berend heeft gevolgd, heeft hij een aantal sociale vaardigheden geleerd en leren toepassen. Hoe begin je bijvoorbeeld een gesprek, hoe maak je contact? Hoe leer je een vriendschap aan te gaan en te onderhouden? Hoe kies je je vrienden? Berend heeft na het volgen van de cursus nog geen vrienden, maar hij staat wel meer open voor sociale relaties en maakt makkelijker een praatje. “Ik beveel anderen de cursus zeker aan. Het heeft mijn zelfvertrouwen vergroot”, vertelt Berend tot slot.

Lees elders in deze nieuwsbrief meer over de inhoud van de cursus ‘Omgaan met sociale relaties’. 

Geen opmerkingen: