Wat is het recept voor gezellige feestdagen?


We vragen het een psychiater en een huisarts: dokter de Vries en dokter Vrolijk.


Wie is dokter de Vries?
Ik ben Rob de Vries, 64 jaar en drie jaar met pensioen. Voorheen ben ik psychiater geweest en hoofd behandeling van Mentrum GGZ in Amsterdam. Hier werden mensen met langdurige psychosen opgenomen. Ik heb dit werk ongeveer dertig jaar gedaan.

Wat zijn de kenmerken van de mensen die u heeft behandeld?
Er zijn uiteraard verschillende soorten aandoeningen. De meeste mensen bij ons in de kliniek hebben schizofrenie, mensen met een bipolaire stoornis, manische depressiviteit, of een schizo-affectieve stoornis. Hierbij heeft men last van hallucinaties en wanen, en daarbij meestal ook een stemmingsstoornis.

Hoe brengen ze meestal de feestdagen door?
De feestdagen worden door de meeste mensen bij familie doorgebracht. Voor mensen die in de kliniek blijven tijdens de feestdagen, worden de dagen zo aangenaam mogelijk gemaakt door het personeel. De ruimtes zijn versierd en er is lekker eten. Er is een geestelijke aanwezig en daar kunnen de mensen altijd een beroep op doen. Als er behoefte aan is, kan er een kerkdienst worden bijgewoond met buurtbewoners en/of personeel. En er worden kerstliedjes gezongen. Voor mensen die te ziek zijn, bestaat de mogelijkheid dat ze op hun kamer een geestelijke op bezoek krijgen en lekker eten.

Het doktersrecept:

Hoe de patiënt zich ook voelt, het is mijns inziens toch belangrijk dat men de feestdagen viert. Al is het maar heel klein en minimaal. Zij hebben er evenveel recht op als mensen die geen psychiatrische aandoening hebben. En feestdagen kunnen voor hen toch belangrijk zijn. Niet alleen het kerstfeest, maar denk bijvoorbeeld ook aan het islamitisch suikerfeest.

Mensen die last hebben van psychoses zijn over het algemeen kwetsbaarder dan mensen die dat niet hebben. Het is daarom belangrijk bepaalde maatregelen te nemen om de feestdagen goed door te brengen. Het is aan te raden matig te zijn met alcohol en/of drugs en extra te letten op de medicatie. Let extra scherp op waarschuwingssymptomen voor een eventuele terugval. En trek dan op tijd aan de bel bij de behandelaar.

Wie is dokter Vrolijk?
Dokter Vrolijk is huisarts aan de Nieuwe haven en de Stationsweg in Den Haag. De meeste patiënten wonen in het Centrum, Rivierenbuurt, Stationsbuurt, Binckhorst, Schilderswijk en Bezuidenhout.

Heeft u mensen met een psychiatrische beperking in uw praktijk?
In mijn praktijk heb ik mensen met allerlei soorten psychische aandoeningen zoals angsten en depressies.

Hoe brengen ze meestal de feestdagen door?
Als mensen contact hebben met familie, brengen ze de feestdagen meestal met hen door. Ook zijn er veel mensen die wonen in een woonvorm en hier wordt vaak voor een leuk programma gezorgd. Sommige mensen brengen een bezoek aan de kerk. 

Het doktersrecept:
Er zijn veel mensen die zich eenzaam en somber voelen tijdens de feestdagen. Voor deze mensen zijn het meer rampdagen. Sowieso merk ik dat ook mensen die niet somber zijn de feestdagen moeilijk vinden, omdat er opgeklopte verwachtingen zijn. Mijn advies is om toch de feestdagen te vieren, al is het maar minimaal, omdat je het anders nog moeilijker krijgt. Zoek een gezellig samenzijn, al is het met één persoon. Nodig mensen uit, word actief. Wacht niet af, maar probeer zelf iets te regelen. Het is goed om een invulling gepland te hebben, maar heb er niet te grote verwachtingen van.

Geen opmerkingen: