De kunst van het creatief zijn


Greetje heeft veel zorgen rondom haar man. Hij heeft niet alleen veel psychiatrische klachten, maar ook al jaren lichamelijke problemen. Nog niet zo lang geleden verhuisde het stel van een eengezinswoning naar een compactere flat. Zo hoeven minder ruimtes te worden schoongemaakt en is er meer ruimte gekomen om de zorgtaken rondom haar man te vervullen. Greetje heeft nu geen tuin meer, maar kan toch haar creativiteit kwijt op haar balkon. Ze heeft daar diverse soorten planten, bloemen en kruiden, waar ze naar hartenlust bezig kan zijn in de aarde. Is er nog tijd voor andere creatieve activiteiten? Aan handwerken, borduren, breien of schilderen komt Greetje niet meer toe. “De hond uitlaten blijft een groot genoegen. Park Overvoorde is altijd dichtbij en dan maar iets meer recreatief dan creatief!”, grapt Greetje.

Ina heeft een drukke baan en een man die niet meer zo actief is. Daardoor komen veel huishoudelijke klussen op haar neer wat Ina van tijd tot tijd zwaar valt. Gelukkig is er ook ruimte voor actie, al dan niet met anderen. Af en toe hardlopen met een vriendin geeft haar voldoening. En nu het zomer is, houdt Ina van tuinieren op de camping. Van het echte creatieve werk komt het niet meer. “Ik ben vaak te moe”, vertelt Ina. Maar schoffelen en rommelen in het groen maken haar rustig.

Henk heeft een echtgenote die regelmatig in de psychiatrische kliniek wordt opgenomen. Ook op dit moment zit zij op een gesloten afdeling waar hij haar bijna dagelijks bezoekt. Hij heeft daarnaast een fulltime baan en een dochter van 6 jaar thuis. Dan wordt het wel lastig nog iets te doen op het vlak van de kunst of cultuur. Thuis muziek luisteren kan altijd natuurlijk, maar er blijft weinig tijd over. In april is Henk wel een lang weekend met vrienden naar een voetbaltoernooi in Duitsland geweest. Op de vraag hoe hij dat heeft ervaren zegt hij: “Uit de kunst!”

Geen opmerkingen: