Interactieve knuffelrobots in de zorg

Steeds vaker worden knuffelrobots ingezet in de zorg. Een van de meest bekende is Paro, een therapeutische robot in de vorm van een babyzeehond. Al je hem aanraakt en aait toont Paro emoties als verbazing, blijdschap, verdriet en hij maakt koddige zeehondengeluiden. Het beestje reageert zo echt, dat het kalmerende en aangename emoties kan ontlokken aan patiënten. De knuffelrobot kan voelen en horen en reageert op aanrakingen door de staart te bewegen en de ogen te openen en te sluiten. Ook reageert hij op geluiden en kan stemmen herkennen.Beste welzijnsrobot ter wereld
Er is gebleken dat Paro bij psychiatrische patiënten een gunstige invloed heeft op gedrag en stemming. Ze komen door Paro sneller los, laten vaker blijdschap zien en leggen door het knuffeldier ook makkelijker contact met anderen. Paro staat zelfs in het Guiness Book of World Records als beste welzijnsrobot ter wereld.

De zeehond brengt subjectieve reacties teweeg die hersenactiviteit stimuleert en kan ‘the quality of life’ verbeteren. Huisdieren hebben vrijwel hetzelfde effect, maar zijn duurder en minder handzaam dan Paro. Ook de hulpverleners hebben baat bij de knuffelzeehonden: zij vertonen minder stress in omgevingen waar Paro aanwezig is.

De knuffelrobot is een welkome aanvulling in de zorg en kan patiënten op een positieve manier ondersteunen.


Geen opmerkingen: