Kom in uw actieve modus!Er is altijd een reden te verzinnen om niet te sporten of te bewegen. Geen tijd, moe, meer in de stemming om chocola te eten, geen zin om u om te kleden, enzovoorts. Dit heeft iedereen weleens. Maar het is belangrijk ervoor te waken dat sporten en bewegen helemaal geen deel meer uitmaken van uw leven. Klinkt dit bekend in de oren, maar ervaart u steeds een drempel om iets te gaan doen? Dan kunnen onderstaande tips helpen om de drempel te verlagen.
                                      
Zoek iets dat bij u past
Waar de één warm voor loopt en energie van krijgt, vindt de ander misschien wel heel demotiverend of niet leuk om te doen. Het is belangrijk een sport of beweging te vinden die bij u past. Dan heeft u er ook het meeste plezier in en is het vaak geen opgave.

Stel duidelijke en haalbare doelen
Een doel als ‘slank worden’ is niet voor iedereen even motiverend. Korte termijn- en meetbare doelen werken vaak meer motiverend. Meetbare doelen zijn: over twee weken wil ik vijftien minuten kunnen roeien. Of, over een maand is mijn vetpercentage 10% minder. Het is belangrijk dat de doelen realistisch zijn. Stel ze bijvoorbeeld op met een sportinstructeur in de sportschool, want zij kunnen doelen vaak beter beoordelen op haalbaarheid dan uzelf.

Plan vooruit
Plan sport- en beweegmomenten in uw agenda. Planning is het halve werk, want hiermee voorkomt u makkelijker het excuus ‘ik heb geen tijd’.

Maak van sport en bewegen een gewoonte
Als u van sporten een gewoonte maakt, dan is het in praktijk vaak makkelijker om er meer motivatie voor te krijgen. Dan denkt u minder na en pakt automatisch de tas met sportspullen. Om van sport een gewoonte te maken is het belangrijk dat u op vaste dagen en op vaste tijden gaat sporten. Na een aantal weken is het vaak al een gewoonte aan het worden.

Wees creatief
Steeds dezelfde oefeningen in een vaste volgorde gaat misschien vervelen en is niet bevorderlijk voor de motivatie. Voor geest en lichaam is het daarom slim om creatief te zijn en wijzigingen door te voeren in de sporten en oefeningen die u doet. Probeer eens een groepsles die nieuw voor u is of train bepaalde spiergroepen met een alternatieve methode.

Wees flexibel
Ook als sporten op vaste dagen en op vaste tijden een gewoonte is geworden, laat u dan niet uit het veld slaan als u een keer echt niet kunt door bijvoorbeeld een andere activiteit. Probeer te sporten op een ander tijdstip en wees dus flexibel.

Ga samen sporten met anderen
Sociale omgang tijdens het sporten werkt voor de meeste mensen erg goed. Vooral als u even geen zin heeft, kan een ander soms net de ontbrekende motivatie geven om wel te gaan sporten. Na afloop voelt u zich vaak beter en bent u blij toch te hebben doorgezet.

Beloon uzelf
Als de geestelijke en lichamelijke beloningen van sporten niet voldoende zijn voor u, dan zijn er andere beloningen te bedenken.  Geef uzelf een klein cadeautje of een ander leuk nieuw vooruitzicht. Dit helpt om de motivatie op peil te houden.

Geen opmerkingen: