Voor de Voedselbank zijn feestdagen extra feestelijk


Ook voor de Voedselbank is december een bijzondere maand. En wel in meerdere opzichten: bedrijven zijn extra gul, kerken houden inzamelingsacties, mensen bieden spontaan hun diensten aan en de medewerkers maken het extra gezellig. 

Gulle bedrijvigheid
Anders dan andere dagen zijn ze elk jaar weer, die korte decemberdagen. “We geven dan altijd een stuk extra aandacht aan onze cliënten”, vertelt coördinator André Zwinkels van Voedselbank Haaglanden. “En in die tijd horen we ook van allerlei soorten bedrijven die iets extra's willen doen voor onze doelgroep. De kerken houden soms speciale acties voor ons rond die dagen. Ze zamelen dan zelf etenswaren voor ons in. Andere mensen vragen ons wat ze kunnen doen. Die gaan dan met vrienden in de supermarkt staan en krijgen producten van de klanten. En op verzoek komen we op scholen uitleg geven wat we allemaal doen bij de Voedselbank.”

Meer luxe artikelen in december
De Voedselbank brengt, haalt en coördineert het transport van goederen, afhankelijk van wat ze binnenkrijgt. En die hoeveelheid stijgt in de decembermaand. “Het is in die periode ook altijd een stuk makkelijker om bijvoorbeeld een pak koffie te krijgen”, aldus Zwinkels. “'Dit soort luxe artikelen komt vaak binnen door acties op scholen, supermarkten en kerken. Gedurende de rest van het jaar geven bedrijven zoiets nooit weg.”

Chocoladeletters en marsepein ook in januari
“Zelfs in januari delen we nog chocoladeletters en marsepein uit”, erkent Zwinkels. Voor ons is dat geen enkel probleem. Wat veel mensen bovendien niet weten, is dat een product ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog een redelijke tijd goed eet- of drinkbaar is. Wij ontvangen een lijst van de Voedselwarenwet en kunnen dus langer de producten verstrekken. Koelproducten hebben we niet in voorraad, hiervan is de houdbaarheid te kwetsbaar.” Maar het is ook weer niet zo dat Voedselbank Haaglanden alles met dankbaarheid in ontvangst neemt. “De etenswaren moeten goed zijn, willen we ze aannemen”, legt Zwinkels uit.

Komen er ook mensen met psychische problemen bij de Voedselbank?
Psychische klachten komen in alle lagen van de bevolking voor. “Vast ook zeker bij onze cliënten die bij de Voedselbank komen. Ik heb echter geen idee van het aantal”, erkent Zwinkels.

Extra gezellig rond de feestdagen
“We hebben weinig voorraad, alles gaat elke week weg hier. Op maandag, dinsdag, woensdag halen we de spullen op bij de leveranciers, op donderdag gaan alle spullen naar de 25 tot 30 uitdeelpunten. Alleen al naar het uitdeelpunt in Ypenburg gaan bijvoorbeeld ongeveer zestig kratten met voedsel. Daar kunnen onze cliënten het eten dan komen ophalen. De medewerkers en vrijwilligers maken er in december een extra gezellige maand van. En dat merken de cliënten ook.”

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de Voedselbank Haaglanden? Kijk dan op www.voedselbankhaaglanden.nl

Geen opmerkingen: