Eet, drink, leef!


‘Ik en de anderen’

Deze pagina richten we met name op familie, vrienden, kennissen en bekenden van de patiënten. Hierin zult u herkenbare artikelen vinden vanuit de praktijk voor uzelf, maar vooral ook voor uw omgeving. Schroom dus niet deze pagina ook te laten lezen door uw huisgenoten, familieleden, vrienden, kennissen of andere bekenden. Nieuwe invalshoeken en andere gezichtspunten kunnen soms een beter zicht op uw persoonlijke situatie geven. Meer helderheid en begrip voor u en uw omgeving, dat is het doel van deze rubriek.

De 74-jarige Bep komt dagelijks bij mevrouw Fransen. Ze kletsen heel wat af, drinken samen koffie en roken een sigaretje. En ze gebruiken zeven dagen per week samen een warme maaltijd. Eten en drinken betekent voor beide dames vooral dat je gezond en vitaal blijft. Bep heeft namelijk wel andere tijden gekend. De eerste zes jaar van haar leven heeft ze niet of nauwelijks te eten gehad. Het was oorlog en haar moeder ging vaak op ‘hongertocht’ en was blij dat ze af en toe met een kooltje thuis kon komen. Ook na de oorlog waren de jaren wat eten en drinken betreft nog karig en sober.
December is een maand die veel mensen vaak associëren met lekker en veel eten en drinken. Bep bewaart hier echter geen speciale herinneringen aan. In latere jaren kwam er wel vaak rollade op tafel, een gerecht dat ze nog steeds graag eet met Kerstmis. Tegenwoordig vindt Bep eten en drinken gezellig, zeker met mevrouw Fransen samen. Maar dat is dus niet altijd zo geweest. “Heel veel Nederlanders weten niet meer wat het is om niet genoeg te eten te hebben. Laat staan om echt honger te hebben. Gelukkig zijn de tijden voor mij nu anders.”

Mevrouw Lourdes heeft een nuchtere kijk op het leven: “Ik heb plezier, maar ik maak het niet te overdadig. Ik geniet juist van de kleine dingen. Zo ook met eten en drinken.” Ze vindt dat er tegenwoordig wel heel veel overbodige luxe is. Ze zegt het graag simpel te willen houden en vooral matig te willen zijn met eten. “En wat drinken betreft hou ik het bij koffie, thee, water of een eenvoudig sapje.”

Samen met haar zoon Ferdy ontbijt en dineert mevrouw Lourdes iedere dag. Dat geeft vooral haar zoon structuur in zijn leven. En met de feestdagen? Voor haar géén konijn of ander exotisch gerecht. Het kan zomaar een macaronischotel zijn of een schnitzeltje met aardappels en boontjes. Haar motto blijft: matig de overconsumptie. Lang leve de matigheid!

NIEUW!! Familievertrouwenspersoon

Wist u dat Parnassia tegenwoordig ook een familievertrouwenspersoon heeft, naast de al bestaande patiëntenvertrouwenspersoon? De familievertrouwenspersoon luistert naar het verhaal van de familie/naastbetrokkenen van patiënten in behandeling bij Parnassia en geeft antwoord op de vragen die er leven. Ook kan de familievertrouwenspersoon advies geven en bemiddelen tussen u en de hulpverlener. Voor vragen kunt u terecht bij Rita van Maurik, telefoon 06-10957677 of mail naar R.vanMaurik@parnassiagroep.nl

Geen opmerkingen: