Schuif aan tafel bij Resto VanHarteGezellig met elkaar een gezonde, smakelijke en betaalbare maaltijd eten. Dat kan bij Resto VanHarte. Dit bijzondere restaurant heeft vijf locaties in Den Haag en zit ook op andere plekken in Nederland. Acht jaar geleden is deze keten opgericht door de grondleggers van Artsen zonder Grenzen. En anno 2013 loopt de zaak nog steeds als een tierelier.

Iedereen is welkom
Ben Lachhab is werkzaam als Restomanager bij Resto VanHarte in Den Haag. “Ik vind het leuk om met mensen te werken en iets voor ze te doen. Wij bieden wijkbewoners een gastvrij platform voor ontmoetingen. Bij Resto VanHarte is iedereen welkom en het is altijd gezellig. Buurtgenoten ontmoeten elkaar tijdens een verantwoorde, lekkere en betaalbare maaltijd. Mensen met verschillende leeftijden, culturen en religies komen met elkaar aan de praat”, vertelt Ben.

“Het leuke is dat  bij ons ook regelmatig mensen aanschuiven die actief zijn in de buurt, zoals de wijkagent, de imam, dominee of huisarts. Tijdens of voorafgaand aan de maaltijden geven ze nuttige informatie en vertellen over activiteiten in de buurt. Voor de gasten levert dit vaak nieuwe contacten op en nieuwe kansen om hun weg in de samenleving te vinden”, vult Ben aan.

“Ons restaurant is niet persé voor mensen met een smalle beurs. Maar we houden de kosten voor de maaltijden laag, zodat Resto VanHarte voor iedereen toegankelijk is. We vinden dat belangrijk, met name ook om eenzaamheid te bestrijden. Dat is hard nodig, want één op de drie Nederlanders voelt zich eenzaam. Elkaar kunnen ontmoeten en dingen delen kan mensen verbinden. En dat is belangrijk.”

Vrijwilligers drijvende kracht
Ben: “Qua gasten sluiten we niemand uit en ook qua medewerkers niet. De drijvende kracht achter Resto VanHarte zijn de vrijwilligers. Wij bieden hen inspiratie en motiveren tot zelfontplooiing op weg naar een actieve rol in de samenleving. Scholieren, langdurig werklozen, patiënten van Parnassia of mensen uit de reclassering bieden wij een plek om aan de slag te gaan.”

Ben vervolgt: ”Onze betaalde krachten zijn professionele, gediplomeerde mensen met brede vakkennis. Van onze vrijwilligers vragen we dat ze echt gemotiveerd zijn om iets te doen voor de medemens. De werkzaamheden zijn heel divers en breed, bijvoorbeeld het mooi opdekken van tafels, meekoken, activeren van gesprekken aan tafel, mensen ophalen, samen eten en indien nodig terugbrengen naar huis of een sponsoractie voor het Resto op poten zetten.”

Wat staat er op tafel?
Bij Resto VanHarte eten we wat de pot schaft. Wij gebruiken uitsluitend verse groenten en serveren diervriendelijk geslacht halal vlees. Regelmatig staat er vis op het menu en áltijd is er een vegetarische variant, mits u hiervoor reserveert. Bij Resto VanHarte kunt u via de website reserveren. Als u reserveert, dan reserveert u voor een maaltijd en niet voor een plek. Er is geen garantie dat u naast elkaar of bij elkaar zit. Dit is omdat het restaurant een ontmoetingsplek is waar u anderen die u (nog) niet kent, ontmoet.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over eten bij Resto VanHarte, vrijwilliger worden of heeft u andere vragen? Dan kunt u contact opnemen met Resto VanHarte via info@restovanharte.nl of kijk op de website www.restovanharte.nl.

Geen opmerkingen: