Goede voornemens, alleen op 1 januari?
De moeder van Boris
Bij goede voornemens denken de meeste mensen vaak als eerste aan hun gezondheid: meer gaan bewegen, gezonder eten, minder snoepen, liefst nog wat afvallen of stoppen met roken. De moeder van Boris heeft als mantelzorger van haar zoon andere voornemens. Ze zegt de afgelopen jaren overbelast te zijn geraakt en dit jaar wil ze het eens anders gaan aanpakken. Ze heeft zich voorgenomen meer afstand te nemen van haar twee zoons en zaken meer over te laten aan derden (bijvoorbeeld de thuiszorg). De tijd en ruimte die dan vrijkomt wil ze gaan besteden aan zichzelf. Ze wil eens lekker rustig thuis kunnen ontspannen op de bank. Puzzelen en tijdschriften lezen, daar kijkt ze echt naar uit.

De moeder van Boris wordt dit jaar zeventig en ze merkt dat ook de lichamelijke kwaaltjes beginnen mee te spelen. Ze wil tijd inplannen om een operatie aan haar hand uit te laten uitvoeren, de reuma nu eens echt proberen aan te pakken en aandacht om goed uit te rusten na de hersenbloeding die ze heeft gehad. “Ik moet mezelf nu op nummer één gaan zetten en kan niet altijd maar in de weer zijn voor anderen. Daar ga ik mijn best voor doen dit jaar.”
De echtgenote van Arthur
De echtgenote van Arthur heeft het vaak over haar gezondheid. Zowel zij als haar man lopen met krukken. Dat is momenteel lastig, maar er zijn meer dingen die mevrouw bezighouden. Na veertig jaar huwelijk hoopt zij nog steeds op een betere communicatie met haar man. “Als hij nu eindelijk eens wat beter zou luisteren, dan zou het al veel beter gaan.” Ze laat nog maar even in het midden hoe ze dit hoopt te bereiken.

Daarnaast wil zij dit jaar verhuizen. Het is te rumoerig geworden in de oude  woonomgeving. Zij en haar man worden ook een jaartje ouder. Het is inmiddels wel gelukt een nieuwe seniorenwoning te vinden, maar daar moet nog veel aan gebeuren. Ze neemt zich voor alle mogelijke hulptroepen in te zetten: echtgenoot Arthur, zoon Alexandro én de behandelaar van Parnassia. Van haar behandelaar hoopt ze dat deze een potje vindt voor een goedkope verhuizer en een aantal gratis klussers. En nieuwe gordijnen, wellicht is daar ook een fonds voor? Familie is zeker ook belangrijk voor een extra helpende hand. De nicht van mevrouw heeft de nieuwe vloerbedekking - die nog moet worden gelegd - betaald. De verhuizing zelf zal in het voorjaar plaatsvinden. En als dat allemaal rond is… dan is het volgens mevrouw tijd voor nieuwe goede voornemens!

Geen opmerkingen: