De goede voornemens van Thomas




“Ik heet Thomas en ben 43 jaar oud. Ik woon op het terrein van Parnassia, locatie Monsterseweg. In het dagelijks leven werk ik 15 uur per week voor kringloop Den Haag. Daar repareer ik audio- en videoapparatuur. Mijn hobby’s zijn fotograferen en reizen. Ook houd ik van een goed boek. In 1996 kreeg ik last van psychoses en werd ik opgenomen. Toen heette Parnassia nog Bloemendaal. Dankzij een combinatie van gesprekken met een spv’er en medicatie gaat het nu goed met me.

Tja, wat vind ik van goede voornemens? Ik vind het erg nuttig om goede voornemens te hebben, omdat je daarmee jezelf kan verbeteren op verschillende vlakken. Hierbij denk ik dan aan lijnen, stoppen met roken, meer beweging of een kat nemen. Ik vind niet dat je voor het stellen van goede voornemens gebonden bent aan oud- en nieuw. Dat kan op ieder moment in het jaar.
Fietsen en minder snacken
Ikzelf heb me de laatste tijd niet echt bezig gehouden met goede voornemens. Een aantal jaren terug heb ik goede voornemens opgesteld. Stoppen met roken en meer bewegen. Ik beweeg nu al veel omdat ik regelmatig fiets, maar ik zou toch meer willen bewegen. Ook ben ik minder gaan snacken en minder vet gaan eten.

Als ik een keer een terugvalletje heb in mijn voornemens dan word ik er niet somber van. Dan accepteer ik dat op dat moment maar even en ga ik er op een later moment weer vol mee aan de slag. Ik houd altijd hoop dat zaken zich te allen tijde kunnen verbeteren. Dat is voor mij niet aan een bepaalde tijd gebonden zoals bij oud- en nieuw.

Ik heb zelf nooit echt iemand geholpen bij het bereiken van zijn/haar goede voornemens. Ik zie er wel het nut van in dat iemand een beetje over je schouder mee kijkt en je soms stuurt als je het zelf even niet meer zo goed kan. Maar ik denk dat je het vooral zelf echt moet willen en voornemens moeten ook realistisch voor je zijn.”

Geen opmerkingen: