Anton Constandse gaat op reis

Martin Pakvis werkt sinds 2002 als woonbegeleider bij de woonvorm Scheepmakersstraat (Den Haag) van de Stichting Anton Constandse. Een instelling die mensen met langdurige psychische beperkingen zowel een thuis als persoonlijke begeleiding biedt. De Stichting heeft woonvormen voor beschermd wonen, maar ook voor begeleid zelfstandig wonen. “Wat ik uniek vind aan Anton Constandse is dat bewoners midden in de samenleving wonen en leven”, vertelt Martin. “Met een begeleiding die daarbij past en nodig is.” Martin organiseert naast de voor de hand liggende taken als woonbegeleider ook (muziek)activiteiten en de jaarlijkse vakantie.

Vakantie moet vooral leuk zijn

“Officieel zijn we verplicht om elk jaar voor onze bewoners een vakantie te organiseren. Dat doe ik samen met Lucia van de Laar, teammanager van ondermeer de Scheepmakerstraat. We proberen altijd een vakantie te organiseren waarvan bewoners ook echt blij worden. Verder is het belangrijk dat bewoners tijdens de vakantie ook zelf keuzes kunnen maken. Niemand is immers hetzelfde. De een pikt graag een terrasje of duikt in een goed boek. Een ander bezoekt liever een stad of museum en ’s avonds wordt vaak een spelletje gespeeld. Er is altijd genoeg te beleven”, aldus Martin. “Meestal zijn bewoners enthousiast om op reis te gaan, maar het komt ook wel eens voor dat ze geen zin hebben. We proberen ze wel te stimuleren, maar als ze echt geen zin hebben, houdt het gewoon op. Niets is verplicht en vakantie moet vooral leuk zijn.

De reizen zijn in principe voor de mensen die beschermd wonen. Mocht er nog een plekje over zijn, dan vragen we aan bewoners die begeleid wonen of ze mee willen. Voor vakantiebestemmingen werken we samen met een aantal andere woonvormen zoals Toba en de Spionkopstraat. Het leuke daaraan is dat bewoners ook met mensen van een andere woonvorm op vakantie gaan.”

Kosten

“Vanuit het ontspanningsbudget van de Scheepmakersstraat wordt per bewoner een bepaald vakantiebedrag gereserveerd. Dit is helaas niet voldoende en aan de bewoners wordt dan ook een eigen bijdrage gevraagd. Voor een vakantie van vijf dagen bedragen de kosten € 150,00. Dit is inclusief reis, maaltijden, eventuele attracties en activiteiten.”

Waar gaat de reis deze zomer naartoe?

“Dit jaar ga ik samen met twintig bewoners en Yvonne (begeleiding) voor vijf dagen naar de Belgische Ardennen. De vakantie is al helemaal volgeboekt en ik verheug me erop. Ik hoop dat het net zo’n mooie vakantie wordt als in het verleden in Duitsland en België.”

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een leuke nieuwsbrief zeg!