Minder snoepen? Meer bewegen? En hoe houden we dat vol?




Goede voornemens hebben voor veel mensen uiteindelijk een positieve waarde. Mensen verwachten namelijk dat op termijn de voordelen de nadelen overtreffen, anders zouden ze geen voornemens maken. Maar goede voornemens maken is één, ze volhouden is een tweede. Belangrijke rol daarbij speelt de motivatie om goede voornemens te maken.

Waarom hebben mensen eigenlijk gewoontes waar ze kennelijk niet blij van worden? De factor ‘tijd’ speelt hier een grote rol. Neem bijvoorbeeld snoepen, dat is op korte termijn lekker. De nadelen; gewichtstoename en gebitsbederf komen pas na verloop van tijd. Daardoor kan het lastig zijn om op korte termijn de verleiding te weerstaan. Beginnen met een goede gewoonte valt ook niet altijd mee. Vaak is eerst inspanning nodig om uiteindelijk resultaat te krijgen, bijvoorbeeld een betere conditie door te sporten. Om die reden moeten mensen soms een drempel over. Een goed voornemen kan daarbij helpen.

Zes succestips die de kans van slagen een stuk groter maken

  1. Maak voornemens concreet 
Het is van belang om een voornemen helder en concreet te maken. Stel een meetbare doelstelling, dan is de kans op het realiseren ervan het grootst.
Dus in plaats van ‘vaker sporten’ wordt het ‘Elke maandagavond ga ik 45 minuten naar sportschool X’.

2. Maak voornemens behapbaar, knip het in kleine stukjes
Stel in plaats van één groot doel een aantal kleinere subdoelen en werk in stapjes toe naar het grote voornemen dat u wilt realiseren. Elke dag één koekje of snoepje minder eten dan normaal is tenslotte makkelijker bereikbaar dan een ambitieus doel om vijf kilo af te vallen.

3. Bedenk wat uw eerstvolgende actie is
Veel voornemens komen niet van de grond omdat ze te vaag en te groot zijn. Door te bedenken wat uw eerstvolgende actie is, wordt het een stuk makkelijker om in beweging te komen. Het is gebleken dat als het balletje eenmaal rolt, het vaak veel makkelijker is om het vol te houden. Stel dat u een nieuwe baan wilt vinden? Begin dan bijvoorbeeld met het kopen van een boek dat helpt om te ontdekken wat u wilt of neem contact op met een loopbaancoach voor een oriënterend gesprek.


4. Zet voornemens op papier
Het opschrijven van gedachten en wensen schept uiteindelijk duidelijkheid in wat uw daadwerkelijke voornemens kunnen zijn. Concreet bewoordingen vinden dwingt u om heel helder te zijn in wat u wilt bereiken. Bovendien wordt het meteen ook meer ‘echt’ als u het opschrijft.

5. Deel doel en plan met anderen
Vertel mensen in uw omgeving over de voornemens die u heeft. U kunt hen ook vragen u te helpen of te herinneren, als het met een voornemen niet goed dreigt te gaan.  Anderen kunnen helpen om te realiseren wat u wilt en te fungeren als goede stok achter de deur.

6. Vier successen
Een hele belangrijke die maar al te vaak vergeten wordt. En dan hebben we het niet over het vieren van successen als u uw einddoel heeft behaald, maar zeker ook de tussenstappen ernaartoe. De eerste stappen zijn vaak het moeilijkst dus juist die hebben positieve aandacht nodig! Bedenk welke eerstvolgende acties u wilt ondernemen (zie tip 4) en stel uzelf een beloning als dat is gelukt.

Bronnen: Goede voornemens, ING Economisch Bureau; www.vickymarijnen.nl

Geen opmerkingen: