Herstel en empowerment gaan hand in hand



In dit artikel zullen we u eerst iets vertellen over de principes van herstellen. Dan zult u zien dat ook empowerment hier onlosmakelijk mee verbonden is. Over empowerment leest u meer in het volgende artikel.

Iedereen die ooit een psychiatrische diagnose heeft gekregen, staat voor de uitdaging een proces van herstel door te maken. Daarmee bedoelen we niet genezen van een ziekte. Aangaan van uw herstelproces betekent om dat wat u is overkomen, een betekenisvolle plaats in uw leven te geven. En van daaruit verder te gaan, uw mogelijkheden te ontdekken en ze te benutten.

“Verander muren in deuren”
(Loesje)


Wat is empowerment?

De term ‘empowerment’ wordt tegenwoordig veel en op verschillende manieren gebruikt. Maar wat betekent het eigenlijk? Empowerment is kortgezegd het vinden en vergroten van uw eigen kracht en capaciteiten. Iedereen heeft ervaringen, wensen en talenten. En iedereen heeft de mogelijkheid om in het dagelijkse leven keuzes te maken. Maar hoe doet u recht aan deze wensen en hoe komt u tot die keuzes? Dit kan door uzelf te ‘empoweren’: een proces doormaken maken waarbij u (weer) de regie neemt over uw eigen leven.

“Tussen moeilijkheden liggen mogelijkheden.”
(Einstein)


De authentieke waarde van ervaringsdeskundigheid



Ervaringsdeskundigheid speelt een belangrijke rol bij herstelprocessen. Maar wat is precies een ervaringsdeskundige? Een ervaringsdeskundige is een persoon die door gerijpte en doorleefde eigen ervaring van tegenslag, ziekte, beperking, lotgeval of levensomstandigheden in staat is om de kennis die door deze ervaring is opgedaan - de zogeheten ervaringsdeskundigheid - te gebruiken. De ervaringsdeskundige gebruikt deze kennis door soortgelijke ervaringen van anderen te verhelderen en door lotgenoten te helpen.

Arjan is zo’n ervaringsdeskundige. “Het maakt niet uit wat je mankeert, maar het maakt wel uit hoe je met dat mankement omgaat. Niets mankeren is namelijk niet de standaard, iedereen mankeert wel wat. Hoe je echter met je beperkingen omgaat, bepaalt de kwaliteit van je leven”, aldus Arjan.

“Ervaring is niet wat een mens overkomt. Het is wat een mens doet met wat hem overkomt.”
(Aldous Huxley, Engelse schrijver)

Empowerment: Zelf doen, maar niet alleen



Bij het versterken en verstevigen van uw eigen ik, bent u in de eerste plaats zelf erg belangrijk. Hoe gaat u om met uw ziekte of aandoening? Hoe geeft u dat een plek? Hoe kunt u mogelijkheden (leren) zien tegenover de dingen die niet meer kunnen of te lastig geworden zijn? Uzelf sterker, steviger zien te maken, daar gaat het om bij empowerment. Maar dat hoeft u niet alleen te doen. Familie, vrienden en kennissen zijn hierbij van groot belang. Hulpverleners en woonbegeleiders worstelen soms met eigen normen en waarden, eisen van de instelling of financiële beperkingen. Zeker in deze tijd van bezuinigingen is dit wellicht meer te merken. Een familielid of vriend, die én goed op de hoogte is én zeer betrokken, kan vaak iets extra’s voor u betekenen. Lees hieronder een paar relevante praktijkvoorbeelden.

Training ‘Samen deskundig’ bij Stichting Kompassie


De training ‘Samen deskundig’ is ontwikkeld door Steunpunt GGZ Utrecht en wordt aangeboden door stichting Kompassie in Den Haag, het steun- en informatiepunt GGZ Den Haag. In deze cursus leert u bewuster met uw ervaring als ggz-cliënt om te gaan. Het gaat hierbij niet alleen om het verwoorden van deze ervaring, maar ook het actief en productief inzetten hiervan in uw dagelijkse bezigheden, sociale relaties, werk en opleiding. Cursisten wisselen ervaringen uit met lotgenoten en proberen zo meer grip te krijgen op hun leven mét psychische problematiek. Door herkenning ontstaat erkenning, dat weer leidt tot meer zelfvertrouwen en hoop voor de toekomst. De cursus wordt begeleid door een professional en tevens een ervaringsdeskundige medewerker. Na afronding van de cursus ontvangt u een certificaat.

Meer informatie
De training ‘Samen deskundig’ is zojuist van start gegaan in Den Haag. Door de belangstelling probeert Kompassie de training later dit jaar nogmaals aan te bieden, maar dit is nog niet zeker. Voor meer vragen over de training kunt u contact opnemen met stichting Kompassie via info@kompassie.nl of bel 070-427 32 40.