Sociale kaart: vinden wat bij u past




Wanneer u weet wat er bij u in de buurt te doen is, dan maakt deze kennis het u makkelijk om te kiezen. Kiezen of u wel of niet aan een of meer van de activiteiten in uw omgeving mee zult doen. Dit heet kortgezegd: ‘kennis van de sociale kaart’.

De sociale kaart onder de loep
De sociale kaart is als het ware een groot overzicht bij wie, je waarvoor moet zijn. Een kaart waarop heel veel onderwerpen een plaats hebben. Hieronder volgt een greep uit de mogelijkheden:

·           geld: uitkering, huur- en zorgtoeslag, tegemoetkomingen
·           huisvesting: woningbouwvereniging, beschermd/begeleid wonen, centraal wonen, anti-kraak, noodopvang, nachtopvang, pension, kamerbewoning, studentenhuisvesting
·           dagbesteding en werk: dagbestedingsprojecten, centrum voor werk en inkomen, vrijwilligerscentrale, uitzendbureaus
·           sociale contacten: verenigingen, huiskamerprojecten, internetsites
·           vrije tijd: sportscholen, bibliotheken, muzieklessen, bioscoop, (goedkope) restaurants
·           diversen: inburgeringscursussen, gewichtsvermindering, juridische bijstand (wetswinkel), patiëntenverenigingen, familieverenigingen, geloofsgemeenschappen, bijbelvereniging, apotheken, thuiszorg, gespecialiseerde gezinszorg en wijkagent

Steunen en oriënteren



Sinds 2004 bestaat in Den Haag het Maatschappelijk Steunsysteem, oftewel MSS.
Het MSS is destijds ontstaan omdat er zoveel voorzieningen in de wijk waren, maar mensen het niet of moeilijk konden vinden. Nu in 2012 is het MSS actiever dan ooit.
De vraag van u staat centraal. Het gaat dan vooral om de vraag naar dagbesteding.
Dat kan van alles zijn: een hobby, een studie, vrijwilligers- of betaald werk. Ook
zoeken veel mensen een maatje.

Digitale sociale kaart


Steeds meer informatie is via internet beschikbaar. Via websites met overzichten of via zoekmachines zoals Google is relevante informatie te vinden voor uw sociale kaart.

Veel mensen denken dat met zoekmachines alles te vinden is op het internet. Maar zoekmachines zijn als ijsbergen: slechts een klein gedeelte is zichtbaar. Zoekmachines geven niet alle resultaten weer die voor u wel relevant zouden kunnen zijn. Het is dus verstandig om ook andere informatiebronnen te gebruiken om uw sociale kaart in uw eigen omgeving te onderzoeken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de (wijk)krant, de openbare bibliotheek, mensen in uw omgeving en de hulpverlening. En gebruik die informatie in combinatie met het internet als informatiebron.

Bij het gebruik van internet als bron van informatie is het belangrijk rekening te houden met het volgende: Wat is betrouwbare informatie en wat niet? We geven een korte beschrijving van twee bronnen waarvan de redactie meent dat ze betrouwbare en relevante informatie voor uw sociale kaart bevatten.

De sociale ‘taart’



Wat de sociale kaart volgens de theorie is, leest u elders in deze nieuwsbrief. Maar wat weet men er in de praktijk van? We stellen Jaap de vraag: “Waar denk je aan bij ‘sociale kaart’?” Jaap: “Voor mij is de sociale kaart, dat wat iemand meekrijgt aan kennis van voorzieningen”. Jaap weet een lange lijst aan voorzieningen op te noemen bij hem in de buurt, wijk Bouwlust. Zowel gezondheidsvoorzieningen (huisarts, apotheek, Parnassia) als dagbestedings- en wijkcentra (REAKT, wijkcentrum Bouwlust, sporthal Loosduinen) komen voorbij. Ook kan hij moeiteloos een aantal kerken in de buurt noemen. Het praten over de sociale kaart roept herinneringen op. Jaap: “In het wijkcentrum volgde ik ooit een naaicursus om zelf knopen aan te leren naaien. Ik werd echter direct achter een naaimachine gezet zonder enige verdere uitleg. Na één keer dacht ik: wegwezen hier!”

Haags Maatschappelijk Steunsysteem is er voor u


Wat is het MSS Den Haag precies en wat kan zij voor u betekenen? Het Maatschappelijk Steunsysteem is een netwerk van personen en organisaties dat ondersteuning biedt aan kwetsbare mensen met psychische en/of psychiatrische problemen, zodat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven en volwaardig aan de samenleving deelnemen.
Wij kunnen u helpen met bijvoorbeeld de volgende vragen of wensen:

  • Ik wil een hobby oppakken.
  • Ik zoek een maatje.
  • Ik wil een taal of vak leren.
  • Ik ben toe aan werk, wat zijn de mogelijkheden: betaald of onbetaald?
  • Welke sportfaciliteiten zijn er bij mij in de buurt?
  • Ik wil een muziekinstrument leren bespelen en ben op zoek naar    lesmogelijkheden.
  • Waar kan ik een computercursus volgen?
  • Ik wil leren tekenen en/of schilderen, wie kan mij helpen?
  • Wie weet er een goedkoop eetadres voor mij?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk op
www.mssdenhaag.nl of neem contact op met:

Maatschappelijk Steunsysteem Den Haag
Prinsegracht 63
2512 EX Den Haag
088-357 65 42/06-109 35 565
info@mssdenhaag.nl