Ken uw talent, stel uw doel



Om eigen talenten en kwaliteiten goed te benutten, is het allereerst van belang om te weten waar u goed in bent. Maar ook waar u minder goed in bent. Vervolgens kunt u doelen stellen die voor u ook haalbaar zijn. “Kan ik dat wel?” en “Hoe weet ik nou dat het niet weer mislukt?”, zijn veelgestelde vragen door mensen die teleurgesteld zijn op het gebied van wonen, werken, het maken en onderhouden van contacten of vrijetijdsbesteding. Doelen stellen is een heel goed streven, maar ze moeten wel reëel zijn voor uzelf. En wat op enig moment nog niet passend is in uw leven, is dat wellicht een paar jaar later weer wel. Stapsgewijs steeds iets verder vooruit en op tijd weten bij te sturen. Dat is de kunst.

Het talent van Kees


Vraagt u zich weleens af waar u echt goed in bent? Grappig genoeg weten de meeste mensen helemaal niet waar ze in uitblinken. Of ze weten het ergens wel, maar zetten het niet bewust in. Stelt u zich voor: u doet werk of beoefent een hobby waarbij de tijd voorbij vliegt, omdat u het met plezier en passie doet. Dat is vaak werk of een hobby waarbij u uw talent gebruikt! Talent is dan zo vanzelfsprekend. U hoeft er immers niet hard voor te werken.

Fit-4-Work, stapsgewijs op weg naar werk



Het is natuurlijk mooi als u uw talenten en kwaliteiten kunt inzetten in een betaalde baan. Als u te maken heeft (gehad) met psychosen is dit niet altijd een makkelijke stap. TRACK is als gespecialiseerd re-integratiebedrijf voor mensen met een psychiatrische en/of een psychosociale problematiek op voordracht van Parnassia door de gemeente Den Haag ingehuurd. Zij begeleidt werkloze burgers met een psychiatrische problematiek naar een betaalde baan in een traject genaamd Fit-4-Work.

‘Ik en de anderen’


Deze pagina richten we met name op familie, vrienden, kennissen en bekenden van de patiënten. Hierin zult u herkenbare artikelen vinden vanuit de praktijk voor uzelf, maar vooral ook voor uw omgeving.

Schroom dus niet deze pagina ook te laten lezen door uw huisgenoten, familieleden, vrienden, kennissen of andere bekenden. Nieuwe invalshoeken en andere gezichtspunten kunnen soms een beter zicht op uw persoonlijke situatie geven. Meer helderheid en begrip voor u en uw omgeving, dat is het doel van deze rubriek.


Talenten en kwaliteiten

Een grote valkuil in de hulpverlening is het denken in termen van ziek zijn en beperkingen. We spreken vaak over patiënten, die een ‘ernstige’ diagnose hebben, ‘zware’ medicatie gebruiken en een lange behandeling krijgen. Gelukkig is er de laatste jaren ook steeds meer oog voor herstel en de ‘gezonde’ aspecten bij de hulpvragende medemens. Iedereen heeft talenten en kwaliteiten, uiteraard ook mensen met psychiatrische problematiek. Hoe u deze kunt ontdekken en ontwikkelen, is elders in deze nieuwsbrief te lezen. Lees hieronder enkele inspirerende praktijksituaties:

Fit-4-work in praktijk


“Voor ik het F4W traject in ging was ik eerlijk gezegd best een beetje sceptisch. In anderhalf jaar uitstromen naar werk, leek een hooggesteld doel. Nu ben ik driekwart jaar in traject en zie steeds meer dat het echt zou kunnen gaan lukken. Ik heb een uitgebreide intake gehad en het mooie vind ik dat er echt naar mij als persoon is gekeken. Wie ben ik, wat kan ik wel, wat kan ik niet en wat kan ik leren?

Wat ik ook als versterkend ervaar, is dat niet alleen het aspect ‘werk’ wordt aangepakt. Ik heb drie jaar geen contact gehad met mijn vader. Dit belaste me ongemerkt toch best behoorlijk. Ik heb ook hulp gekregen bij het opnieuw aangaan van contact met mijn vader en heb al twee keer koffie met hem gedronken. Sindsdien heb ik het gevoel dat ook werken me makkelijker afgaat.

Ik zit nu op een leerwerkplek bij La Place in Den Haag. Ik pers sinaasappels, beleg broodjes en probeer de producten zo mooi mogelijk te presenteren. Soms ben ik een beetje moe, maar ik merk dat ik ook vaak geniet van het werk. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid en durf ook meer in mezelf te geloven. Ik raad Fit-4-work zeker aan!”

Lotte

* vanwege anonimiteit is de naam en werkgever fictief.